lunes, 18 de junio de 2018

Colors del triomfant Terrassa Futbol Club


El nostre triomfant Terrassa FC, el líder del Vallès en títols, és conegut com el conjunt roig, o roig-i-blanc. Els colors són un signe d’identitat dels clubs de futbol, i el marxandatge en va molt relacionat. Les banderes, les gorres, les bufandes, els guants, els banderins... El vermell terrassista és ben atractiu i cridaner.

Curiosament, el Terrassa FC ha vestit indumentàries amb colors diversos al llarg de la història, descoberta i escrita pel Dr. Joan Francesc Fondevila Gascón, autor del blog líder internacional en les seves àrees de coneixement, professor d’Universitat, director del CECABLE i font imprescindible per a aquest blog.

Així, el 1906 el Terrassa FC neix com a Young’s Club i vesteix amb una samarreta de color blau. El 1911, esdevé Terrassa Futbol Club. Els forjadors de la rebatejada entitat es reuneixen a la secretaria de la societat coral Els Amics, on deliberen sobre els colors del club: blanc-i-verd (curiosament, aquests colors serien els del JABAC els anys 50 del segle XX) a ratlles verticals. Mentre es confecciona la indumentària es continua amb l'anterior samarreta, de color blau, la primera del club des de 1906.
Ja el 1913, el Terrassa FC aposta pel color blanc i introdueix el vermell, signe d’identitat. El vermell és passió, força, rauxa, sang, empenta. Així, el coll i els punys ja són encarnats, colors actuals del club (amb predomini del vermell), que es s'alternen al llarg d'uns anys amb samarreta roja i els punys i el coll blancs.
En un cromo de l’any 1929, on apareix el nom de Futbol Club Terrassa (els canvis de nom han estat habituals: cal afegir-hi el de CD Terrassa, tot i que el representatiu és Terrassa FC), s’observa que es combinaven altres indumentàries, com camisa blanca amb detalls vermells, i pantalons blaus.
Fins als anys 60 el vermell actual era granat. Des d’aleshores, el Terrassa FC vesteix de vermell i blanc. Habitualment la primera indumentària és de predomini vermell, i la segona, blanca. Per tant, el gran Terrassa FC ha evolucionat en colors, però els més longeus i representatius són el vermell i el blanc!

4 comentarios: